Jau pavisam drīzumā šīm automašīnām Latvijā tiks liegta Tehniskā apskate un piedalīšanās ceļu satiksmē

Sabiedrības uzmanības centrā šobrīd ir kāds nozīmīgs notikums, kam var būt tālejošas sekas. Konkrēti, pastāv liela iespējamība, ka automašīnas Latvijā nevarēs saņemt tehnisko apskati, kas pēc tam tuvākajā laikā liegtu tām braukt pa ceļiem. Šis paziņojums var likt dažiem apšaubīt, uz ko tieši tiek runāts un kāpēc. Jaunākie atjauninājumi liecina, ka šajā kategorijā ietilpstošie transportlīdzekļi drīzumā var zaudēt atbilstību tehniskajai apskatei Latvijā, padarot tos nederīgus lietošanai uz koplietošanas ceļiem.

Likumā ir ietverti noteikumi par administratīvajām sankcijām par odometra manipulācijām. Tomēr patiesībā šie sodi netiek izpildīti, kā rezultātā tiek veiktas krāpnieciskas darbības, kas paliek nesodītas. Neskatoties uz to, ka var veikt vienkāršus pasākumus, lai novērstu šo vainīgo darbību, viņi turpina to darīt nesodīti. Šajās atziņās dalījās Saeimas deputāte un Auto asociācijas prezidente Andras Kulbergas (AS).

Pēc Kulberga domām, līdzinot Lietuvas pieeju, ir potenciāls uzlabot Latvijas pašreizējo situāciju. Viņš iesaka Latvijai izmantot līdzīgu metodi šī mērķa sasniegšanai. Būtībā, ja tiek atklāts, ka odometra rādījumi ir zemāki par iepriekšējā MOT noteiktajām vērtībām, transportlīdzeklim tiek aizliegts ekspluatēt uz koplietošanas ceļiem.

Kad transportlīdzeklim Latvijā tiek veikta tehniskā apskate, CSDD fiksē automašīnas odometra datus. Šie dati pēc tam tiek saglabāti viņu datubāzē, padarot automašīnas odometra rādījumus viegli pieejamus sabiedrībai. Lai iegūtu šo informāciju, var vienkārši bez maksas meklēt konkrētu automašīnu, izmantojot vai nu numura zīmes numuru, vai transportlīdzekļa reģistrācijas numuru.

Lasi vēl : Tūkstošiem iedzīvotāji savā kontā saņems pārmaksātos nodokļus, ja EDS būsiet norādījuši šo!

Pašlaik ir izveidojusies mulsinoša situācija, kad odometru manipulācijas netiek pārbaudītas. Tas nozīmē, ka transportlīdzekļi ar modificētiem odometriem var turpināt darboties bez sekām, uzliekot pircējiem pienākumu pirms pirkuma veikšanas veikt visaptverošu izpēti, izmantojot CSDD datubāzi.

Šobrīd Latvijā pastāv iespēja saņemt administratīvo sodu gan par reklāmu, gan par iesaistīšanos odometra manipulācijas pakalpojumos. Neskatoties uz šo naudas sodu esamību, ir vērts atzīmēt, ka tie faktiski netiek īstenoti.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas Administratīvo pārkāpumu departamenta uzskaiti, pēdējo 24 mēnešu laikā nav bijuši dokumentēti pārkāpumi. Turklāt trūkst informācijas par vispārējo administratīvo tiesību pārkāpumiem un to sekām, kas saistītas ar CSL 81. pantu.

Latvijā pašreizējā sistēma, kas vērsta uz odometra krāpšanas apkarošanu, ir izrādījusies neefektīva. Tas ir radījis nepieciešamību ieviest alternatīvus soda veidus. Krāpnieciskās darbības ne tikai kaitē patērētājiem un nozarei, bet arī ļauj vainīgajiem izvairīties no atbildības.

You may also like...

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *