Rīt 3. Jūlijs! VID Izplata ļoti būtisku atgādinājumu visiem iedzīvotājiem par viņu pienākumu

Tuvojoties 3. jūlijam, strauji tuvojas iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas termiņš.  Iedzīvotājiem, kuriem ir pienākums katru gadu iesniegt ienākumu deklarāciju, iesniegšanas process ir atkarīgs no noteiktiem kritērijiem. Konkrēti, ja attiecīgās personas kopējie ienākumi par iepriekšējo gadu pārsniedz konkrētu summu, šī deklarācija ir obligāti jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā ne vēlāk kā līdz 3.jūlijam.

Lielākajai daļai iedzīvotāju gada ienākumu deklarācija ir jāiesniedz katru gadu līdz 1.jūnijam. Tomēr atsevišķām personām ir paredzēts pagarinājums par vienu mēnesi, konkrēti līdz 3. jūlijam. Tiesības uz šo pagarināto termiņu ir balstītas uz kopējiem ienākumiem, kas gūti iepriekšējā gadā. Ja fiziskas personas kopējie ienākumi, kuriem piemēro progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, pārsniedza 78 100 eiro un atbilst papildu kritērijiem, gada ienākumu deklarācija jāiesniedz līdz kārtējā gada 3.jūlijam.

Iedzīvotājiem, kuru kopējie ienākumi 2022. gadā pārsniedz 78 100 eiro, gada ienākumu deklarācija jāiesniedz līdz 3. jūlijam. Par saimniecisko darbību tiek uzskatītas personas, kuras ir iesaistījušās saimnieciskos pasākumos, piemēram, ir uzņēmējdarbībai, īpašuma īrēšanai vai līzingai, zemnieku saimniecībai, gūst ienākumus no profesionālās darbības un tamlīdzīgi.

Progresīvās nodokļa likmes jeb ikgadējā diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanas dēļ ir radusies nodokļu nevienlīdzība, kas rada nepieciešamību iemaksāt valsts budžetā.
Personas, kas guvušas ienākumus no ārvalstu avotiem, tostarp jūrnieki, kas ir nodarbināti uz kuģiem, kas iesaistīti starptautiskajos pārvadājumos, ir tiesīgi saņemt atbrīvojumu.

Šis atbrīvojums ir spēkā, ja vien persona par saviem algota darba ienākumiem jau nav maksājusi nodokli, kas līdzīgs iedzīvotāju ienākuma nodoklim citā ES dalībvalstī.

Piemēram, personas, kuras katru gadu ir guvušas ar nodokli neapliekamus ienākumus vairāk nekā 10 000 eiro (piemēram, ieņēmumus no personiskā īpašuma darījuma)
Ienākumos, kas ietilpst darba ienākumu kategorijā un kuriem piemēro nodokļa likmi 10% apmērā, ietilpst, bet ne tikai ienākumi, kas gūti no nekustamā īpašuma izīrēšanas, ienākumi no saimnieciskās darbības, kam nav jāreģistrējas VID, un ienākumi, kas gūti no augoša meža vai kokmateriālu pārdošanas, ja ienākuma izmaksu vietā nodoklis nav ieturēts.

Tā vietā, lai saņemtu maksājumu, par kuru jau ir ieturēti nodokļi, piemēram, dāvanas no fiziskām personām vai citiem ar nodokli apliekamiem ienākumu avotiem, iespējams, ir saņemti papildu ienākumi, kuriem nav bijuši ieturēti nodokļi. Šie papildu ienākumi ir apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

You may also like...

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *