SEB Banka nāk klajā ar brīdinājumu iedzīvotājiem : “Tas var ietekmēt visus”

Pēdējo mēnešu laikā manāmi pieaudzis to personu skaits, kuras kļuvušas par krāpniecisku shēmu upuriem, kurās uzticas dažādu loteriju piedāvājumu solījumiem. Diemžēl šie nenojaušie klienti, nonākot slazdā, zaudē ievērojamas naudas summas. Sākotnēji, piesakoties loterijai un norādot savas kartes datus, lai samaksātu nelielu dalības maksu, viņi neapzināti piekrīt iespējai, ka laika gaitā no viņu konta tiks noņemtas lielākas summas.

Šo periodisko maksu, ko privātās komunikāciju menedžeres Jeļena Novaka dēvē par “abonēšanas maksu”, jebkurā brīdī var izņemt no kartes. Pašreizējā tendence ir visai satraucoša, jo par kādu konkrētu jautājumu saņemam vidēji 5 līdz 8 sūdzības nedēļā. Daudzas privātpersonas uzticas iespējai laimēt dažādas elektroniskas ierīces, piemēram, kafijas automātus vai putekļu sūcējus, samaksājot nelielu naudas summu, parasti tikai dažus eiro. Šīs krāpniecības galvenokārt ietver cienījamu aparatūras mazumtirgotāju viltus profilus sociālo mediju platformās

. Lai piedalītos loterijā, privātpersonām ir jānorāda kartes dati un jāsamaksā dalības maksa, kas parasti ir aptuveni divi eiro. Tomēr patiesībā viņi neapzināti pierakstās pakalpojuma abonementam, par kuru ir jāmaksā. Pēc tam no viņu kartēm sāk pazust nauda, ​​sākot no 50 eiro līdz pat 150 eiro.

Diemžēl klienti bieži vien nepamana šos neautorizētos darījumus uzreiz. Sakarā ar to, ka visas darbības sākotnēji autorizē klients, izmantojot Smart-ID vai kodu kalkulatoru, banka nespēj atgūt zaudētos līdzekļus,» skaidro SEB bankas Drošības daļas vadītājs Mārcis Pelcis.

Pirms apsvērt iespēju piedalīties loterijā, kas piedāvā iespēju laimēt vairāku simtu eiro vērtu kafijas automātu tikai par 2 eiro, ieteicams pārbaudīt informāciju, tieši sazinoties ar iespējamo rīkotājuzņēmumu pa oficiāliem saziņas kanāliem. Savukārt, ja naudas līdzekļi jau ir atskaitīti, noteikti nekavējoties jābloķē maksājumu karte un jāierosina strīda prasība, lai apstrīdētu darījumu.

Ņemot vērā krāpnieku pastāvīgos centienus izstrādāt jaunas metodes privātpersonu maldināšanai un naudas izkrāpšanai, ir ieteicams saglabāt skepticisma līmeni un rūpīgi apsvērt tādu priekšmetu kā kafijas automātu, slavenu juvelierizstrādājumu zīmolu, somu iegādes ticamību. , vai kurpes par nieka pāris eiro. Ja tomēr ir vēlme iesaistīties šādās izlozēs, ieteicams izveidot atsevišķu maksājumu karti tieši tiešsaistes darījumiem, nodrošinot, ka ir pieejams tikai ierobežots līdzekļu apjoms, kas atbilst maksimālajai summai, ar kuru ir gatavs riskēt zaudēt. Ar šo apdomīgo padomu nobeidz Mārcis Pelcis.

Balstoties uz Finanšu nozares asociācijas apkopoto informāciju, ir konstatēts, ka šī gada pirmo piecu mēnešu laikā no četru Latvijas ievērojamāko banku klientiem ar viltu tika iegūta kolektīvā naudas summa 4,339 miljonu eiro apmērā, kā rezultātā viņi paši netīšām apstiprina maksājumus. No gada sākuma līdz maija beigām kopumā tika izpildīts 2701 krāpšanas gadījums. Vienlaikus veiksmīgi novērsti 4232 krāpšanas gadījumi 3,543 miljonu eiro apmērā.

You may also like...

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *