Sievietes visvairāk skar sirds problēmas un to izraisītās sekas, bet kā to labot?

Asinsrites slimības, īpaši sirds un asinsvadu slimības, ir galvenais sieviešu nāves cēlonis Latvijā un pasaulē, kā rezultātā ik gadu mirst aptuveni 10 000 sieviešu. Biedrība “ParSirdi.lv” februārī sadarbojas ar Latvijas Kardiologu biedrību un Stradiņa slimnīcu, lai veicinātu sievietes sirds veselību. Šis pasākums izceļ izplatītākos riska faktorus un mudina uz veselīgu dzīvesveidu, lai veicinātu izpratni par sieviešu sirds veselību.

Asinsrites slimības Latvijā un visā pasaulē katru gadu prasa aptuveni 10 000 sieviešu dzīvības. Ar mērķi izplatīt izpratni par sievietes sirds veselību, pārrunāt izplatītākos riska faktorus un iedvesmot veselīgam dzīvesveidam, biedrība “ParSirdi.lv”

Sievietes sirds problēmas
Sirds un asinsvadu slimības ir galvenais sieviešu nāves cēlonis pasaulē un Latvijā: 2021. gadā no asinsrites sistēmas slimībām mirs 9846 sievietes un 7066 vīrieši. Kā liecina pētījums, katrai ceturtajai sievietei bija augsts asinsspiediens, 61% bija augsts “sliktā” vai zema blīvuma holesterīna līmenis, bet 21% – cukura līmenis asinīs. Garas, vienai trešdaļai sieviešu ir liekais svars, vēl trešdaļai – pat aptaukošanās (ĶMI virs 30). Turklāt ikdienas smēķēšana bija riska faktors 15,2% sieviešu.

“Sieviešu sirds veselības dienā vēlamies mudināt sievietes pārbaudīt savu sirds veselību pirms modinātāja zvana, tāpēc esam izveidojuši informatīvu materiālu “Sieviešu sirdis”, kurā iekļauti praktiski padomi par veselību, ārstu konsultācijas, riska faktori. , un padomus iedvesmot cilvēkus dzīvot veselīgāk vienuviet”, “Neatkarīgajai” pastāstīja biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja Inese Mauriņa. “Ja kaut kas nav kārtībā, ja tas joprojām ir pārāk smags, ja tas zaudē savas iepriekšējās spējas, sirds jums ir pateikusi priekšā… bet vai mēs dzirdējām?”

Kardiologs mums atgādina trīs lietas
“Sievietēm ir atšķirīgi sirds un asinsvadu slimību simptomi, salīdzinot ar vīriešiem. Agrāk tika uzskatīts, ka tie ir netipiski, t.i., ka simptomi izpaužas atšķirīgi, taču jaunākie pētījumi pierāda, ka simptomi ir dažādi un tāpēc bieži vien netiek laikus atpazīti, un rezultātā. , slimība tiek neprecīzi diagnosticēta un ārstēšana kavējas,” stāsta kardioloģe profesore Iveta Mintāle. “Ir svarīgi apzināties, ka tipiskas sāpes krūtīs ir raksturīgākas vīriešiem nekā sievietēm — diskomforts, slikta dūša, tirpšana, nogurums. Pētījumi liecina, ka 42% vīriešu saskaras ar stenokardijas sāpēm krūtīs, bet tikai vienai trešdaļai sieviešu.”

Tāpēc ir svarīgi pastāvīgi pārbaudīt savu veselību — pat pirms jebkādu simptomu parādīšanās, saka kardiologi: riska faktoru profilu un ārsts, novērtējot optimālo. stratēģijas turpmāku sirds veselības katastrofu novēršanai. “Vēlos vēlreiz atgādināt trīs pamatlietas, kas jāievēro jebkurā vecumā, lai dzīvotu ilgāk, veselīgāk un aktīvāk: nesmēķēt, pareizi ēst un sportot.

Kardiologi un asociācijas vēlreiz atgādina par sirds veselības skaitļiem, kam jāpievērš uzmanība. Tiek uzskatīts, ka ideāls asinsspiediens visu vecumu cilvēkiem ir 120/80 mmHg. Sekojošie skaitļi var liecināt par paaugstinātu asinsspiedienu vai augstu asinsspiedienu: ≥140/90 mmHg, ko mērījis ārsts; ≥135/85 mmHg, mērot mājās. Ieteicamais sirdsdarbības ātrums miera stāvoklī: 60-75 sitieni minūtē.

Veseliem cilvēkiem un tiem, kam ir mērens vai mērens sirds un asinsvadu slimību risks, sliktajam holesterīnam jābūt 1,8–2,6 mmol/l; cilvēkiem ar ievērojami paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību risku (augstu risku) līmenim asinīs jābūt zem 1,8 mmol/l; zināmām un pierādītām holesterīna nogulsnēm sirdī vai citās artērijās (ļoti augsts risks) līmenim asinīs jābūt zem 1,4 mmol/l. No otras puses, optimālais glikozes (“cukura”) līmenis tukšā dūšā: mazāks par 5,5 mmol/l.

You may also like...

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *