Drīzumā aicinās izvērtēt iespēju skolās meitenēm nodrošināt vajadzīgās higiēnas preces

Otrdien izskanēja rosinājums izvērtēt iespēju nodrošināt higiēnas preces meitenēm izglītības iestādēs.

Šobrīd cilvēkiem, kuri atzīti par trūcīgiem vai maznodrošinātiem, pienākas atbalsts, ko Eiropas Atbalsta fonds sniedz tiem, kam tas visvairāk nepieciešams – pārtikas komplekti un pirmās nepieciešamības preces. Kā informēja Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Artjoms Uršulskis, pērn šādus komplektus saņēma vairāk nekā 80 000 Latvijas pilsoņu un vairāk nekā 30 000 Ukrainas iedzīvotāju.

Visvairāk pieprasītie iepakojumi bija bērnu higiēnas precēm, taču tajā netika iekļauti higiēnas preces sievietēm vai jaunām meitenēm.

LM Eiropas atbalsta fonda trūcīgākajiem vecākā speciāliste Aurika Stratāne skaidro, ka tās ir vispārīgas pakas ar lielu skaitu konkrētu preču, ar kurām ģimenes var ietaupīt naudu un novirzīt līdz svarīgākajām higiēnas precēm. Atsevišķu finansējumu veselības produktiem fonds pagaidām neplāno piešķirt.

“Tas ir arī ļoti plašs preču klāsts un viena prece. Ir grūti pateikt, kāds higiēnas preču iepakojums ir piemērots meitenēm vecumā no 11 līdz 15, no 20 līdz 25 gadiem. un tā tālāk.Šobrīd nevienā valstī tā nedara,šī prece nav fonda ietvaros.Domājām par vaučeru vai dāvanu karšu izsniegšanu kā risinājumu,kur cilvēki var aiziet un nopirkt sev nepieciešamo,bet mēs pērkam lētāk nekā veikali Triple. Tātad pašreizējā situācijā mums nav līdzekļu, lai visiem iedotu tādu naudas summu,” skaidroja Stratāne.

Veselības ministrijas (VM) parlamentārā sekretāre Ilze Ortvina sacīja, ka higiēnas preces maziem bērniem arī atšķiras no cilvēka uz cilvēku un tām ir jābūt dermatoloģiskas kvalitātes. Pēc Iekšlietu ministrijas vērtējuma, šīs vispārējās fondu paketes ir nepieciešams papildināt ar vismaz minimālām higiēnas precēm, jo ​​”ir necilvēcīgi atņemt sievietēm iespēju dzīvot labu dzīves kvalitāti”.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve atzina, ka higiēnas preču pieejamība meitenēm ir cieši saistīta ar izglītības pieejamību, t.i., vai meitenes apmeklē skolu un cik stundu tās kavē. šo preču pieejamība ir saistīta ar izglītības kvalitāti, jo tas, cik bērnu apmeklē skolu, ir saistīts ar viņu iegūtās izglītības kvalitāti. Piemēram, Apvienotajā Karalistē 64% meiteņu nokavē vismaz vienu nodarbību vai dienu higiēnas līdzekļu trūkuma dēļ, bet 13% nokavē vairāk nekā vienu dienu.

“Attīstītās valstis ir atradušas risinājumu – nodrošināt meitenes ar higiēnas precēm skolās bez maksas. Tas ir arī mans ieteikums pašvaldībām un izglītības iestādēm nodrošināt šos produktus diskrēti un padarīt tos viegli pieejamus. Tāpat ir svarīgi mācīt meitenes izprast Šie jautājumi ir svarīgi un jaunajā izglītības saturā šīs tēmas ir aplūkotas vairākos mācību priekšmetos,» norādīja IZM.

Rīgas domes sociālās pārvaldes nodaļas vadītājs un departamenta vadītāja vietnieks Martišs Mors norādīja, ka ne tikai sieviešu kontekstā, bet arī kopumā ir jādomā par to, kā cilvēks tiek apdomīgi atbalstīts. Proti, lai viņš nejustos stigmatizēts un nesūtītu uz sociālo dienestu uz atskaiti, lai saņemtu gaidīto atbalstu. Piemēram, saskaņā ar Morzes teikto, ja meitene to saņēma skolas laikā, situācija pasliktinājās.

Ventspils Sociālā dienesta centra vadītāja Una Lapskalnas rosināja izglītības iestādēs ieviest tirdzniecības automātus, kuros higiēnas preces tiek nodrošinātas bez maksas, lai katra meitene tās varētu paņemt jebkurā brīvajā laikā.

Savukārt Sieviešu sadarbības tīkla direktoru padomes priekšsēdētāja Inete Jeļita norādīja, ka šādām precēm jābūt pieejamām augstskolās, skolās un arodskolās. Viņa min Hārvardas universitātes piemēru, kur higiēniskās paketes ir katrā tualetē. Viņasprāt, vienkāršākais veids, kā to izdarīt, ir iegūt dažādus higiēnas iepakojumus un to izmērus, līdzīgi kā tas tiek darīts ar bērnu higiēnas precēm.

You may also like...

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *