“Spēcīga Krusa un vēja brāzmas” – Bricis laicīgi nāk klajā ar brīdinājumu par trakiem laika apstākļiem šonedēļ

Latvijā ir pienācis ilgi gaidītais siltais laiks, kas liek sajust vasaru pilnā spēkā. Taču, kā šorīt “Rīta Panorāmā” brīdināja meteorologs Toms Bricis, šī nedēļa nesīs arī dažus ne tik patīkamus pārsteigumus. Viņš uzsvēra, ka iedzīvotājiem jābūt gataviem uz mainīgiem un dažkārt bīstamiem laika apstākļiem, kas varētu ietekmēt ikdienas plānus.

Toms Bricis detalizēti izskaidroja vakardienas notikumus, kad vairākās Latvijas vietās iedzīvotājus pārsteidza spēcīga krusa. Sociālos tīklus ātri vien pārpludināja fotogrāfijas ar baltu sniega segai līdzīgu krusas kārtu, kas klāja zemi. Bricis apstiprināja, ka šādas fotogrāfijas saņēmis no daudziem Latvijas reģioniem. Pirmie ziņojumi nāca no Sēlijas, un vēlāk pievienojās arī ziņas no Zemgales, Kurzemes un Vidzemes. Šajās vietās krusa radīja ziemas ainavu, kaut arī bija maija vidus.

Viņš norādīja, ka, lai gan krusa bija ļoti lokāla parādība, tās ietekmi izjutusi visa Latvija. Vietām krusa bija tik intensīva, ka zeme izskatījās pilnībā balta, kas daudzos izraisīja pārsteigumu un apmulsumu. Bricis atzina, ka šāda mēroga krusa šajā gadalaikā nav ļoti izplatīta, tomēr tas apliecina laika apstākļu mainīgumu un neparedzamību.

Bricis, komentējot postījumus, norāda, ka vakar piedzīvotā krusa nebija lielgraudu krusa. Par lielgraudu krusu tiek uzskatīta tāda, kuras graudu diametrs ir ap 2 līdz 2,5 cm. Vakardienas krusas graudi bija ievērojami mazāki, taču tas neliedza tai radīt būtiskus postījumus dārzos.

Pēc Briča vārdiem, šie postījumi ir izskaidrojami ar to, ka negaisa mākoņi bija ļoti lokāli, un krusa turpināja intensīvi krist vienā vietā veselas 20 minūtes. Šāds ilgstošs krusas efekts ir pārāk smags augiem, kuri vienkārši nespēj izturēt. Bricis piemin, ka dažās viņam atsūtītajās fotogrāfijās redzams, ka augi tika tik stipri skarti, ka no tiem pāri palikuši tikai kāti.

Vakardienas krusa nodarīja ievērojamus postījumus dārzos, īpaši pirmajiem augiem, kas jau bija paspējuši izaugt Latvijas zemē. Šīs krusas radītie zaudējumi ir skarbi, un dārzkopji vēl ilgi atcerēsies šo dabas parādību.

Tomēr, raugoties nākotnē, laika apstākļi šajā nedēļā sola vēl daudz vairāk izaicinājumu. Ir spēkā dažādi brīdinājumi, un daži no tiem ir pat vēl satraucošāki nekā vakardienas krusa. Sinoptiķi prognozē, ka gaidāmas intensīvas lietusgāzes, spēcīgs vējš un iespējamas jaunas krusas epizodes, kas var radīt vēl lielākus postījumus.

Laika apstākļi šobrīd ir ārkārtīgi mainīgi un neparedzami, un iedzīvotājiem jābūt gataviem uz visu. Pastiprināti brīdinājumi aicina būt uzmanīgiem un savlaicīgi veikt nepieciešamos pasākumus, lai mazinātu iespējamās dabas stihiju sekas. Dārzkopjiem ieteicams apsvērt aizsardzības pasākumus augiem, ja vien tas ir iespējams, lai nākotnē novērstu līdzīgus zaudējumus.

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

You may also like...

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *