Paziņots kādi pārtikas produkti tik tiešām vairo laimes sajūtu

Endorfīni, laimes hormons — cik daudz jūs zināt? Lielākā daļa saka, ka tas visvairāk izdalās romantiskos brīžos un fizisko aktivitāšu laikā, bet vai ir citi veidi, kā stimulēt šo hormonu? Pārtikas un ikdienas preču tiešsaistes lielveikals Barbora.lv piedāvā sešus produktus, kas jūs iepriecinās.

Endorfīni nāk no divu vārdu kombinācijas – “endogēns” un “morfīns”. Endogēns tulkojumā nozīmē “iekšā”, bet morfīns ir pretsāpju līdzeklis.

Tādējādi kopumā tas ir savienojums, kas uzlabo pašsajūtu. Īsāk sakot, tas padara dzīvi labāku.

Šobrīd ir vairāki veidi, kā stimulēt šo laimes hormonu savā ķermenī – nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, vingrojot, vairāk smejoties, klausoties savu mīļāko mūziku, dejojot, meditējot vai ļaujoties mīlestības priekiem. Lai gan tas var šķist visu iespējamo laimes veicinātāju saraksts, tas tā nav. Aizmirstam par gardiem priekiem – produktiem, kas stimulē endorfīna ražošanu. Noskaidrosim, kas tie ir!

Pikants ēdiens
Vai jūs zināt to sajūtu, kad ēdat kaut ko asu? Organisms neapzināti vēlas sevi no tā pasargāt, tāpēc, pagaršojot ēdienu ar čili, organisms nekavējoties izdala endorfīnus, kas darbojas kā pretsāpju līdzekļi.

Saldums – tumšā šokolāde
Galvenā šokolādes sastāvdaļa – kakao – liek smadzenēm izdalīt endorfīnus. Tomēr šajā stāstā ir kāds “bet” – ēdot tumšo šokolādi, tiek maksimāli izdalīts endorfīns.

Citrusaugļi
C vitamīns veicina endorfīnu izdalīšanos smadzenēs, tāpēc vēl jo vairāk ir iemesls iekļaut to savā uzturā. Labs veids, kā to izdarīt, ir ēst vairāk citrusaugļu, piemēram, apelsīnus, pomelo, greipfrūtus un, ja varat atļauties, citronus un laimus. Ir svarīgi atcerēties, ka C vitamīns ir ūdenī šķīstošs un mūsu ķermenis to nespēj uzglabāt, tāpēc ir svarīgi to lietot katru dienu.

Olbaltumvielas
Dzīvnieku olbaltumvielas satur visu aminoskābju klāstu, kas saistītas ar endorfīnu ražošanu. Tāpēc nav brīnums, kāpēc olas ir tik ļoti populāras brokastīs un citās ēdienreizēs.

Rieksti
Veselīgi tauki, kas atrodami riekstos, avokado, zivīs un sēklās, palīdz ražot hormonus, ko sauc par eikozanoīdiem, kas savukārt veicina endorfīnu ražošanu organismā.

Dzeltenās ogas – Banāns
Banāni satur B un C vitamīnus, kas palīdz palielināt endorfīnu izdalīšanos centrālajā nervu sistēmā. Turklāt banānos esošais B6 vitamīns var palīdzēt stabilizēt cukura līmeni asinīs, kas ir atbildīgs par jūsu garastāvokli.

You may also like...

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *