Latvija drīzumā grib ieviest digitālo Eiro. Tas nozīmē, ka vairs nebūs skaidrā nauda?

Drīz Latvija plāno ieviest digitālo eiro, izceļot diskusijas par to, vai tas nozīmēs pašreizējo euro beigas. Šobrīd Latvijā valda pretrunīgi viedokļi par digitālā eiro ieviešanu. Daži atbalsta šo jauno soli, uzskatot to par veidu, kā mazināt apdraudējumus eirozonas monetārai neatkarībai. Tomēr citi izsaka bažas par tradicionālās naudas izzušanu un satraucas par privātuma aizsardzību, uzskatot, ka digitālais eiro varētu ieviest lielākas iespējas uzraudzīt finansiālās darbības.

Latvijas valsts redz digitālo eiro kā līdzekli, kas palīdzēs mazināt apdraudējumus eirozonas neatkarībai, ko var radīt citu reģionu centrālās bankas, kriptovalūtas vai citi kriptoaktīvi, kā arī blokķēdes tehnoloģiju pamatā veidotas maksājumu sistēmas.

Digitālais eiro varētu tikt uzskatīts par reakciju uz kriptovalūtu uzplaukumu pēdējā desmitgadē, kur šīs valūtas ieguva popularitāti, piedāvājot maksājumu anonimitāti. Bažas par lielākām iespējām izsekot konkrētai personai šajā kontekstā, visticamāk, nav pamatotas. Vērts atzīmēt, ka Igaunijas valdība arī ir paudusi līdzīgu atbalstu digitālās naudas ieviešanai eirozonā.

Latvijas Banka skaidro, ka digitālā eiro ieviešana un tās pielietošana reālajā dzīvē prasīs laiku, un tas nenotiks tik strauji, kā varētu šķist. Bažas par esošās naudas izzušanu nav pamatotas, jo digitālais eiro tiek plānots kā papildinājums esošajiem naudas veidiem, ieskaitot skaidro un bezskaidro naudu, nevis kā to aizstājējs.

Digitālais eiro tiks ieviests līdzīgi kā banknotes, kas tika ieviestas kā papildinājums monētām, un tas papildinās esošās naudas formas.

Maksājumu eksperts Reiņis Vecbaštiks uzskata, ka digitālais eiro ieviešana ir naudas evolūcija, kas seko digitalizācijas tendencēm un paplašina centrālās bankas naudas lietošanas iespējas digitālajā vidē. Digitālā eiro lietošana būtu līdzīga esošajiem maksājumu risinājumiem, ieviešot labākos tirgus piemērus.

Galvenais iemesls, kāpēc Eirosistēma apsver digitālā eiro ieviešanu, ir sabiedrības maksājumu paradumu pārmaiņas, jo cilvēki aizvien biežāk izmanto digitālās norēķinu iespējas. Pētījumi Latvijā norāda, ka iedzīvotāji vairāk izmanto elektroniskos norēķinus nekā lieto skaidru naudu.

Latvijas Bankas dati rāda, ka elektroniskie maksājumi šobrīd veido aptuveni 70%, salīdzinot ar 30%, kas attiecas uz skaidro naudu. Šobrīd elektroniskie maksājumi galvenokārt balstās uz privāto naudu, piemēram, komercbanku naudu vai citiem privāti izstrādātiem maksājuma veidiem, tostarp iepriekš minētajām kriptovalūtām.

You may also like...

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *